top of page
Untitled_Artwork 3.png

is een illustratrice uit Zwolle, Holland. 

Sinds ik een potlood kon vasthouden, ben ik begonnen met tekenen. Daarna ben ik nooit meer gestopt.

 

Mijn naam is Melanie Kranenburg (maart, 1997) en ik ben striptekenares, illustratrice en inkleurster. In 2009 werd ik Nederlands Kampioen Striptekenen, in de categorie 9 t/m 11 jaar. 

Ik woon in de binnenstad van Zwolle en heb daar ook mijn atelier.

Vanaf 2015 studeerde ik aan de opleiding ‘Comic Design’ aan ArtEZ te Zwolle en deed een minor Book Illustration aan de Hochschule für Angewandte Wissenschaften in Hamburg. Ik behaalde mijn bachelor in 2019. Samen met Niek van Ooijen studeerde ik af met een samenwerkingsproject met het Radboud UMC Nijmegen. We maakten onze eerste graphic novel: ‘Naasten’, een boek over zorg in de laatste levensfase, uitgegeven door Vlaamse uitgeverij Oogachtend. Vanaf begin 2022 ben ik ook de vaste inkleurster van krantenstrip S1NGLE. 

Naast mijn tekenwerk ben ik ook mede-organisator van het Nieuwe Garde festival: een stripfestival speciaal voor vernieuwende/jonge stripmakers. We verzorgen stripmarkten, (interactieve) expo's, workshops, drukwerk en meer. Klik hier voor de laatste nieuwtjes en events. 

 

Ik heb veel liefde voor mooie kleurencombinaties en experimenteren met kleur, goede composities, mooie papiersoorten, tijdschriften, prentenboeken, kleding, fotograferen en fotobewerking, wandelen, zwemmen in natuurwater, schrijven, koffietentjes, steden verkennen, (trein)reizen, theeleuten en knuffelen met de poes.

Melanie Kranenburg

SAMENWERKEN

MelanieKranenburg-uitsnede.jpg

Mijn werk zou ik omschrijven als: kleurrijk, optimistisch, toegankelijk, gelaagd en soms humoristisch.

Ik maak illustraties, stripverhalen, cartoons, storyboards, infographics en ander tekenwerk op maat voor bedrijven, stichtingen, evenementen of voor jou! 

Over het algemeen werk ik digitaal, wat me heel veel vrijheid geeft. Fysiek, want ik kan overal werken waar ik wil, maar ook binnen mijn werk: ik kan experimenteren met verschillende materialen: van houtskool tot aquarel, van potloden tot inktpenselen. 

Ik vind het belangrijk om gevoelige onderwerpen of moeilijke thema's bespreekbaar te maken door middel van beeld. Zo heb ik veel werk gemaakt over onderwerpen als klimaatverandering, depressie, gezondheidszorg, leven met kanker en palliatieve zorg/het levenseinde. Ik kan dit op hele informatieve wijze tekenen, maar ook meer gelaagd en sferisch. Het is maar net wat past bij de opdracht.

Maar ook: geboortekaartjes, raamtekeningen, tijdschrift covers of live tekeningen op locatie maak ik met veel plezier, om maar een paar voorbeelden te noemen. Uiteraard sta ik ook open voor hele andere projecten op het gebied van illustratie, strip en inkleurwerk. 

Interesse in een samenwerking? Neem contact met mij op.

PERS

Melanie Kranenburg, illustrator, Flow Magazine
Het Onvoorstelbare verbeeld, graphic novel, Melanie Kranenburg
Melanie Kranenburg, tekenen met de Koning

Klik op één van de afbeeldingen om meer te lezen.

OPDRACHTGEVERS

strips

Tijdschrift Tina

NEMO Kennislink

Radboudumc Nijmegen

CHICA, Evangelische Omroep

Flow Magazine

Eva Magazine

Radio 3FM (Tussenuur)

Leger des Heils

Metro Holland

VEED Festival

Tempo Team

Swatch

Uitgeverij Delubas

Breman Innovatie (BREiNN)

Nachtzon Media

Groener Gras Producties

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Tijdschrift Vooys, Universiteit Utrecht

Stichting 9eKunst

Stichting Agora

Movisie

VVV Putten

Stichting Trotse Muren

Stichting Rozet

ArtEZ University of the Arts

Zwolle Unlimited

Nieuwe Garde festival, Zwolle

Hanze Art Station, Zwolle

ANNO museum in de maak, Zwolle

Het Dominicanenklooster, Zwolle

Het Academiehuis, Zwolle

Stadscafé Het Refter, Zwolle

INSTAGRAM

bottom of page